tiistai 26. marraskuuta 2013

Lapsi, nero vai hullu tiedemies? - Abban parhaat kappaleet osa 5

Kirjoittaja analysoi kaksikymmentä subjektiivisesti kiistatta parasta musiikkikappaletta ruotsalaiselta, noin vuodesta 1972 noin vuoteen 1982 toimineelta laulu- ja soitinyhtyeeltä tähän kohdistuneen ihailunsa kaksikymmenvuotisjuhlavuoden päätteeksi. Kappaleet eivät ole missän erityisessä järjestyksessä, paitsi että jos ne kuuntelee tässä järjestyksessä Spotify-soittolistassa, saman aikakauden tai levyn kappaleita ei pitäisi tulla peräkkäin.

5. Lapsi, nero vai hullu tiedemies?

Should I Laugh or Cry (1981) lienee suurelle yleisölle Abban obskuureimpia kappaleita. Se on julkaistu alun perin ainoastaan One of Us -singlen kääntöpuolella, eikä se myöhemminkään ole päässyt kuin lähinnä kai sellaisille fanimarkkinoille suunnatuille kokoomajulkaisuille kuin vuoden 1994 massiiviselle Thank You for the Music -boksille. Kappaleen sisältökin on hämärä: onko laulun hän, jonka tempauksista ei tiedä, pitäisikö niiden itkettää vai naurattaa, puhujan mies vai lapsi, onko hän hullu tiedemies, asperger vai vain rasittava neropatti?

Hän nimittäin seisoo puhujan vuoteen vieressä ja höpöttää, mikä pitkästyttää puhujaa. Hänellä on raidallinen pyjama, jonka lahkeet ovat liian lyhyet. Hänen filosofiansa on mitätöntä, mutta toisaalta puhuja pitää häntä fiksuna. Hän jaksaa aina vain jauhaa samasta aiheesta, hänen katseessaan on hullun ylpeyttä.

Hän seisoo varpaillaan kasvaakseen pituutta - konkreettisestiko? Olisiko hän siis lapsi, vai sittenkin kuitenkin aikuinen, joka metaforisesti pinnistelee varpaillaan ylittääkseen itsensä, sillä kuvailisiko yksikään vanhempi suhdettaan lapseensa "vaarallisen yhdentekeväksi" ja "kylmäksi kuin kivi", oli tämän todellisuudentaju kuinka lapsellisissa sfääreissä tahansa?

Mikä on (kuuma)ilmapallo, jonka puhuja on näkevinään silmissään puolivälissä matkaa Kuuhun? Mihin ikuiseen valheeseen puhuja kokee hänen kääriytyneen? Pitäisikö laulun kuulijan tunnistaa tässä jokin viittaus? 

En pysty kuin puntaroimaan vaihtoehtoja.  Ehkä hän on lapsi, nero, hullu tai autisti. Ehkä lapsen kanssa oleminen väsyttää aikuista. Ehkä suhde mieheen, joka ei sittenkään kasvanut aikuiseksi, on päättymässä. Ehkä raja nerokkuuden ja hulluuden välillä on hyvin, hyvin ohut. Ehkä joskus on lennetty tai lennetään tai haaveiltu lentää kuumailmapallolla Kuuhun. Päätelkää itse: "He stands towering over me besides my bed / losing hus head / tells me / I must take him seriously / Droning on the usual way / he's such a clever guy / -- / / He's dressed / in the striped pyjamas that I bought / trousers too short / gives me / of his small philosphy / carries on the way he does / and me I get so tired / --// High and mighty his banner flies / a fool's pride in his eyes / standing there on his tora to grow in size / All I see is a big balloon / half way up to the Moon / he's wrapped up in a warm and safe cocoon / of an eternal lie / -- / / Strange how / dangerously indifferent I have grown / cold as a stone / no more / pain where there was pain before / --"

One of Us / Should I Laugh or Cry
-singlejä. Kuvalevy on Britanniasta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti