lauantai 23. marraskuuta 2013

Big in Japan - Abban parhaat kappaleet, osa 2

Kirjoittaja analysoi kaksikymmentä subjektiivisesti kiistatta parasta musiikkikappaletta ruotsalaiselta, noin vuodesta 1972 noin vuoteen 1982 toimineelta laulu- ja soitinyhtyeeltä tähän kohdistuneen ihailunsa kaksikymmenvuotisjuhlavuoden päätteeksi. Kappaleet eivät ole missän erityisessä järjestyksessä, paitsi että jos ne kuuntelee tässä järjestyksessä Spotify-soittolistassa, saman tyylikauden tai levyn kappaleita ei pitäisi tulla peräkkäin.

2. Big in Japan

Rock'n'roll Band (1973, albumilta Ring Ring) kannattaa itse asiassa kuunnella Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen ennen Abbaa julkaistun levyn Lycka (1970) cd-version (2006) bonusraidalta. Se on ensinnäkin nimittäin levytetty Abballe täysin poikkeuksellisesti tyystin ilman Agnetha Fältskogia ja Anni-Frid Lyngstadia. Ja koska Ring Ring -albumilla muutama vuosi myöhemmin julkaistu versio on Abballe konventionaalisempi naistaustoineen, voi näitä perä perää kuuntelemalla etsiskellä sen maagisen Abba-soundin alkulähdettä, jonka yleisesti koetaan syntyvän juuri Fältskogin ja Lyngstadin äänten keskeisen harmonian tuloksena. 

Vuonna 1972 Bennyllä ja Björnillä oli vientiä Japanissa. Kansainvälinen läpimurto odotutti itseään kuitenkin vielä muutaman vuoden. Ulvaeus ja Andersson olivat löytäneet toisensa jo 1960-luvun puolivälissä ja tekivät jo 70-luvun alussa jo rutinoituneesti yhteistyötä niin sävellys- kuin keikkailutyössään. Ulvaeuksen mukaan kesti kuitenkin vielä vuosia, ennen kuin he oivalsivat, että niin ikään musiikkialalla työskentelevät tyttöystävätkin voisi ottaa mukaan töihin.

Toisekseen Anderssonin ja Ulvaeuksen versiossa on aivan päheät kertosäettä edeltävät välikkeet. Kuusikymmentäluvun soundimaailmaan vahvasti nojaava kappale kuulostaa nykykuulijan korvaan haikeansuloisen nostalgiselta, ja sen sanoitus kuvaa surumielisen tytön houkuttelua tanssilattialle: "Let's go girl / it's a beautiful place this world / come on baby, let's dance / to the rock'n'roll band." Mutta ne välikkeet! Ulvaeus melkein huudahtaa kertosäettä edeltävässä nostatuksessa:"Rock'n'roll music makes me dizzy!" Oi, mennyt, viaton aika!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti