perjantai 22. marraskuuta 2013

Ei yhtään Mamma Miaa, Waterloota tai SOS:ää (eikä voittaja vie kaikkea) - Abban parhaat kappaleet (osa 1)

Kirjoittaja analysoi kaksikymmentä subjektiivisesti kiistatta parasta musiikkikappaletta ruotsalaiselta, noin vuodesta 1972 noin vuoteen 1982 toimineelta laulu- ja soitinyhtyeeltä tähän kohdistuneen ihailunsa kaksikymmenvuotisjuhlavuoden päätteeksi. Kappaleet eivät ole missän erityisessä järjestyksessä, paitsi että jos ne kuuntelee tässä järjestyksessä Spotify-soittolistassa, saman tyylikauden tai levyn kappaleita ei pitäisi tulla peräkkäin.

1. Ei kahta ilman kolmatta

Two for the Prize of One (1981 levyltä The Visitors) on harmonisesti yksi Abban parhaita. Benny Anderssonin piano, Björn Ulvaeuksen lead vocal ja Agnetha Fältskogin ja Anni-Frid Lyngstadin stemma soivat yhteen, peilaavat toisiaan, kuulostavat kauniilta. Kappale on yksi Abban viimeisimpiä, ja ehkä siinä, kuten muissakin viimeiseksi jääneen LP:n kappaleissa, on jotakin alavireistä, melankolista tunnetta siitä, miten hauskanpito on tulossa loppuunsa. Kappaleen tarinassa on kuitenkin niin hykerryttävä koukku, että jälkimaku ei ole karvas.

Two for the Prize of One kertoo sääliä hrättävän, surkuhupaisan tarinan metroaseman siivoojasta, joka etsii elämäänsä rakkautta senssipalstoilta. Miehen huomion kiinnittää ilmoitus, joka lupaa kaksi tyttöä yhden hinnalla: "If you dream / of the girl for you / then call us and get two / for the prize of one. / We're the answer / if you feel blue --." 

Mies soittaa ilmoituksen numeroon. Vastaajan ääni on "husky / and it sounded quite exciting", ja mies on hämmästynyt osuttuaan vihdoinkin kultasuoneen. Nainen jopa empimättä suostuu miehen ehdottamaan tapaamiseen "the three of us in my flat". Tapaamisehdotusta seuraavan kertosäkeen jälkeen tarinan kerrontavuoro siirretään ilmoituksen naiselle. Hänellä on vain yksi, mutta sitäkin kohtalokkaampi repliikki:  "I know we must be perfect each other / and if you doubt it you'll be certain when / you meet my mother." (!)

Voisiko ironia enää enempää viiltää?

 Amerikkalainen tv-juontaja Dick Cavett matkusti 1981 Ruotsiin haastatellakseen Abbaa. Ohjelmassa Dick Cavett Meets Abba yhtye esiintyi viimeisiä kertoja livenä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti